Rediguje    Hony Šafra       -     Navštivte též    http://hony-safra.eu  nebo pište na   cmuchalek@centrum.cz
LogoForum.png, 355kB Hovoření, klábosení,
zpovídání, vyzvídání ....
Táňa Racková HLASATELNA
KARATELNA
DRBÁRNA
CHVALITEBNA
tlacHS.JPG, 15kB tlacForum.JPG, 14kB tlacGama.JPG, 13kB

Dámy a pánové!

Forum NARUBY Vás zve k rozhovoru staršího data, ale na zajímavosti mu to určitě neubírá. Hovoříme s dámou, která se zabývá amatérským malířstvím a to natolik zvláštním způsobem, že v jejím díle najdou zalíbení jak realisté, tak naivisté, milovníci abstrakce budou přísahat, že patří jejich řad jejich autorů a kdo má rád alegorie, určitě nebude také zklamán. Ale prohlížení jejích obrazů teď odložíme na později a využijeme někdejší ochoty, a znovu si připomeňme, jak před lety odpovídala na dotazy více lidí. Dnešním hostem je

Táňa Racková

kterou zde vítám, a kterou hned podrobíme křížovému výslechu:

1. Forum NARUBY: Otázka již tradiční: Jak se Ti sedí v křesle pro hosta?

Táňa Racková: Ďakujem , dobre . Mám rada pohodlné kreslá .

Rackova.jpg, 28kB 2. FN: Chcela by som sa Vás spýtať, aké kľukaté cestičky osudu Vás doviedli zo stredného Slovenska, odkiaľ pochádzate, do Vysokých Tatier, kde žijete teraz. Zaujímalo by ma tiež, ako dlho Vám trvá namaľovať jeden obraz?

TR: Na strednom Slovensku som sa len narodila, celý život žijem vo Vysokých Tatrách. Ale rada sa tam vraciam, lebo stredoslováci sú úžasní, dobrosrdeční ľudia. Otec bol horár a tak som vyrástla v lesoch a lone prírody. Po skončení školy som prišla za prácou na Štrbské Pleso a v tomto kraji žijem dodnes.
Obraz maľujem podľa veľkosti, technickej náročnosti a času, ktorý mi moja rodina dá. Nie je to vždy rovnako, ale dosť rýchlo, lebo maľujem farbou do farby za mokra a musím svoju predstavu urobiť skôr, kým mi farba zaschne. So štetcom pracujem málo, používam peny a špachtle.

3. FN: Kdy jsi poprvé vzala do ruky štětec a něco vytvořila?

Bolo to asi v základnej škole, mala som výbornú učiteľku výtvarnej výchovy.

4. FN: Jak reaguje okolí na Tvoji originální a poutavou tvorbu?

Najvačší kritik je môj manžel. Jeho výraz tváre mi vždy najlepšie napovie, či mám v práci pokračovať, alebo obraz rovno vyhodiť, veď je to môj hlavný sponzor, tak má nárok …
No a okolie? Zo začiatku boli viacerí prekvapení, že nemaľujem Tatry a žienky v krojoch, ale ja som presvedčená, že to dostatočne dobre zvládol už Martin Benka a nie je treba ho prekonávať. Hodne ľudí tvrdí , že z mojich obrazov sála pozitívna energia a pôsobia veľmi upokojujúco. Je to možno preto, že som asi jediný maliar na svete, ktorý maľuje len vtedy, keď je v dobrej pohode a plátno pre mňa nie je miestom , kde by som chcela odkladať bolesť, trápenie a výkriky svojej duše.

5. FN: Při prohlížení tvých obrazů mě napadlo : Jak chodíš oblékaná ? V rozevlátých šatech nebo v riflích ? S vlajícími vlasy nebo s culíkem ?

95% s vlajúcim vlasmi a džínach, 5% ak je to potrebné som za dámu.

6. FN: Kdyby jsi měla před sebou plátno 100 x 100 centimetrů, dovedla bys na ně namalovat pražské Hradčany ?

TR: Keby som mala na obraz solventného objednávateľa, primaľovala by som aj vášho pána prezidenta , inak napriek nádhere tejto stavby, nie je to motív, ktorý by som túžila maľovať.

7. bys dát zadarmo svůj vlastní nejoblíbenější obraz neznámému, který by od něj na výstavě nemohl odtrhnout oči a měl v nich slzy (a neměl by na něj)?

Určite áno . Myslím, že by som na toho človeka do smrti nezabudla.

8. FN: Prý jsi vykonala cestu kolem světa. Jak jsi se dostala k takovémuto dobrodružství a co Tě na tom nejvíce zaujalo?

TR: Cestu okolo světa som prešla na námornej obchodnej lodi a trvala skoro šesť mesiacov, ako manželka námorného dôstojníka . Nalodila som v Gdaňsku a vylodila v Bristole. Naše prístavy boli postupne v Holadsku , Taliansku a na Sicílii, Egypte, Saudskej Arábi , Singapore, Japonsku, Mexiku, Kanade, USA (Kalifornia, Texas, a Porto Rico), Costa Rice, Paname a Veľkej Británii.
Najviac ma zaujal fakt, aká je naša planéta nádherná a aká je stratená vo vesmíre . Snívať na vodách oceánu pod súhviezdím Južného kríža je niečo neopísateľné a tam som si uvedomila v spoločnosti mužov rôznych pováh a názorov, aké dôležité je nosiť v srdci mier.

9. FN: Chystáš se taky někdy do Čech

TR: Do Čiech sa chystám každým rokom aspoň jeden krát, lebo tam mám polovicu rodiny po manželovi. Všetci žijú momentálne v Brne a ja Brno milujem. Je to prekrásne mesto a keď už mám po krk hôr, utekám do mesta za trochou civilizácie.

10. FN: Přišel Ti dopis z Ameriky, že zemřela vzdálená tetička, odkázala Ti milion dolarů s podmínkou, že se odstěhuješ do Ameriky. Co ty na to?

Objednávam si letenku na prvý spoj ! !! Amerika síce nie je krajina , kde by som chcela silou mocou žiť , ale dokázala by som to. No a možno s tým miliónikom by som si kúpila domček na Porto Ricu . Tam som zažila najkrajší západ slnka , a s takým pocitom nádhery , by som chcela aj na posledy zavrieť svoje oči.

11. FN: Kterou galerii malířského umění bys ráda navštívila?

TR: Tú tajnú , čo majú vo Vatikáne … haha

12. FN: Co děláš při malování kromě malování (kouříš, piješ, posloucháš hudbu, vrčíš na okolí,...)?

TR: Nefajčím, lebo si myslím, že by som ubližovala sama sebe, nepijem, lebo mi to fakt nechutí, hudbu počúvam veľmi zriedka, lebo mám nadmerne citlivý sluch, počujem rásť trávu a plakať kvety a najma sluchátka absolútne nemôžem používať, nevrčím na okolie, lebo by sa mi to určite vrátilo, ale pijem kávu a milujem čiernu čokoládu – to pri maľovaní môžem a hodne.

13. RN: Maluješ obraz s určitým záměrem či představou, nebo Ti obraz vzniká k Tvému překvapení až přímo pod štětcem?

TR: Obraz maľujem takmer vždy s určitým zámerom. Ja svoje obrazy vidím pred tým, ako ich namaľujem. Vznikajú v mojich predstavách a sú obyčajne podnietené nejakým zrakovým vnenom s okolia. Mám strašne bujnú fantáziu, ale pokúšam sa ju zobraziť najjednoduchším spôsobom.

14. FN: Má malířství v Tvé rodině nějakou tradici nebo pokračovatele?

TR: Môj strýc, otcov brat bol maliar a vraj ako správny maliar sa upil v mladých rokoch k smrti, ja si naňho už vôbec nepamatám. Žil v Košiciach.
A člověk ktorý ma naučil takmer všetko čo viem, do našej rodiny prišiel a veľmi rýchlo z nej aj odišiel. Ostali po ňom prekrásne obrazy.

15.FN: Několik bulvárních otázek najednou – oblíbené jídlo, oblíbený zpěvák, oblíbená barva, politická orientace, fandíš nějakému sportu, sama sportuješ, kouříš, piješ, zpíváš, řídíš auto, porušuješ dopravní předpisy, mluvíš vulgárně, jsi kliďas nebo vztekloun?

TR: Jedlo – chrumkavý rezeň a opekané zemiačiky, pravá živánska , taká , akú vedel robiť môj otec, lesné jahody, marhule a jablkový koláč s maslového cesta.
Spevák – milujem Tinu Turner
Obľúbená farba – biela. Milujem biele kvety , biele domy , biele oblečenie , aj na svojich obrazoch používam hodne bielej farby.
Politická orientácia - politika je úplne mimo mňa. Vždy, keď nechcem byť úplny negramot a predsa sa o niečom poinformujem, výsledok ma rozosmutní.
Sport – v lete cyklistika a túry, v zime som hodne lyžovala, ale tie časy sa už akosi minuli.
Dopravné predpisy neporušujem a nakoľko ešte stále nemáme dostavanú diaľnicu, výjsť na cestu do Popradu a na Košice sa rovná sebevražde, tak nejaké nemiestne slovo za volantom považujem za uvolnenie a nie za vulgárnosť . Inak som nekonečný kľudas, málovravný a 95% - ný nekonfliktný tip. 5% mám v zálohe pre nezvládnuteľného protivníka.

FN: Dámy a pánové, naše setkání s Táňou Rackovou končí. Nebo vlastně začíná, protože nepochybuji, že teď si prohlédnete její obrazy, a ti, kdo je znají se na ně budou dívat možná novýma očima. Táně děkujeme za trpělivost, děkujeme i všem, kteří svými otázkami přispěli k dnešnímu pořadu....

TR: No a ak ste zaspali skôr, ako diskusia skončila, určite sa vám snívajú sladké sny, pohládza vás ruka milovaného človeka a ja vám prajem, aby vám ráno vyšlo to najkrajšie slniečko tejto jari.

hony květen 2006

tlacPozvanka.JPG, 15kB